Förfrågan efter ekologiskt kött ökar

I dagarna har debatter blossat upp om den svenska köttindustrin och den svenska befolkningen har nu fått upp ögonen för det svenska och framförallt det ekologiska köttet. Med flera tusen delningar av olika butikers bojkott av danskt och tyskt kött i sociala medier så har förfrågan efter ekologiskt kött helt enkelt exploderat. Det debatten handlar om är dels fläskkött som visat sig innehålla antibiotika och liknande medicinska preparat som kan göra oss människor sjuka och framförallt immuna mot mediciner. Fläskkött som vi älskar att slänga på grillen, vare sig det är våra avancerade gasolgrillar eller våra mer enkla grillar så är köttet detsamma. Nu visar det sig att det ekologiska fläskköttet är en bristvara och med ett högre tryck får vi svårt att hitta på det i butikerna.

en tallrik med grillat

Ekologiska varor har den senaste tiden fått en otroligt hög efterfrågan. Det är som att hela svenska folket äntligen slagit upp sina ögon för hur djurhållning och grödor faktiskt hålls och tas fram ute i Europa. Faktum är alltså att vi ser ett högra antal förfrågningar och höjd försäljning av just ekologiskt och kravmärkta varor. Det är helt klart en positiv utveckling med tanke på att vår köttkonsumtion ökat med väldigt många procent sedan bara några år tillbaka. Och just kött är en stor bov i dramat när det kommer till miljö och ekologi. Köttindustrin släpper ut flera tusentals ton med koldioxid, något som vi vet påverkar miljö och natur negativt. Men nu har alltså svenska folket fått en försmak för den svenskt kött och just fläskkött.

Ekologiskt fläsk ökar

Samtidigt som förfrågan på fler ekologiska möjligheter så ser vi att den höga förfrågan är något som svenska grisbönder har svårt att möta. Anledningen kan vara att de under lång tid drabbats hårt av de låga priserna för danskt griskött som har efterfrågats och gjort att de svenska grisbönderna fått kämpa hårt för att gå runt. Något som gjort att de fått minska sin produktion för att inte gå med för stor förlust. Dessutom har många grisbönder som velat gå över till ekologiskt jordbruk inte tidigare sett någon vinst i det. Men nu när ekologiskt tänk blivit så stort är det ett måste att möta efterfrågan som ökar. Därför går många grisbönder över till ekologiskt och vi får hoppas att till den stora grillsäsongen att det finns kött att lägga på grillen.

hylla med grönsakerHögre efterfrågan ger fler bristvaror

Det har som tidigare nämnt funnits en stor förfrågan för just ekologiskt också synts på andra områden som också får högre förfrågningar att bönder och jordbruk får svårt att hinna med att möta efterfrågan. Produkter som kravmärkta ägg är just sådana som riskerar att ta slut till innan påsk, något som påverkar många äggätande svenskar som samtidigt vill ha ett ekologiskt påskbord. Andra varor vi gärna köper ekologiska är, nötter, gryn, mejerier, grönsaker och den absolut viktigaste livsmedlet i ekologifrågan banan. Om man vill vara säker på att de grönsaker och frukter man köper är hållbara för miljö så bör de vara i säsong.